חדלות פירעון

יוקר המחיה נותן את אותותיו על כולנו.

המשכנתא ודמי השכירות מתייקרים, המחירים בסופרמרקט אינם כבעבר, וחשבונות החשמל, מים, גז, ועד בית וארנונה – מכבידים על הכיס. חלקים נכבדים בציבור מצויים באוברדראפט.

חלקנו לא עומד במרוץ העכברים הזה, משלל סיבות. 

יש מי שהסיבה היא הליך גירושין, יש מי שהמשכורת שלו נמוכה, ויש מי שעשה עסקה גרועה.

כל אחד וסיבותיו.

כאשר מצטברים חובות, ולא צפוי בקרוב שינוי לטובה, יכול להיות שהפתרון הוא פנייה להליך חדלות פירעון. בציבור הרחב המונח "פשיטת רגל" שגור יותר.   

למרבה הצער, רבים עושים טעות, ומתעלמים ממצבם, בתקווה שיתרחש נס.

כתוצאה מתקוות השווא, החובות צוברים הפרשי ריבית והצמדה, מה שמחמיר את המצב.

ואם נפתח תיק הוצאה לפועל: החוב אוטומטית תופח, כי עורך-הדין שפתח את התיק זכאי לשכר טרחה, על חשבונכם כמובן.

התוצאה: הפיגור בתשלומים שהחל בסכום זניח, הלך ותפח סתם כך, רק בשל הפרשי הריבית ופתיחת תיקי הוצל"פ.

לפיכך מי שזקוק להליך חדלות פירעון ויפנה בשלב מוקדם יותר, כך מצבו ייטב.

הוא גם יפסיק לשלם כספים בשל הפרשי הריבית, וגם ייפסקו הליכי הגבייה בהוצאה לפועל.

עורך-דין קניג מתמחה במתן פתרונות לניהול משברים כלכליים.

עו"ד קניג ימליץ על הליך חדלות פירעון רק אם לא יימצא פתרון טוב יותר.

הוא בעל ותק וניסיון משנת 2007, ובשנים האחרונות ייצג וטיפל בקרוב ל-100 פושטי רגל.

כל מה שחשוב לדעת על הליך חדלות פירעון: המדריך !

רבים נקלעים למצב שבו הם נקלעו לחובות בסכום כולל של יותר מ- 160,000 שקל, והם יודעים שכנראה לעולם הם לא יסיימו לשלם את החוב.

לחלקם כבר נפתחו תיקי הוצאה לפועל, והם סובלים מעיקולים והליכי גבייה נוספים.

לחלקם אמנם טרם נפתח תיק הוצאה לפועל, אך הם יודעים שזה רק שאלה של זמן, והם מעוניינים למנוע מהר ככל האפשר את עוגמת הנפש הצפויה.

כמה זמן יכול לערוך הליך חדלות פירעון?

הליך חדלות פירעון צפוי לארוך 5-4 שנים, אולם בנסיבות שונות ניתן לקצר את התקופה.

במהלך השנה הראשונה, פושט הרגל יצטרך להגיש אחת לחודשיים מסמך המכונה "דו"ח דו-חודשי". באמצעות מסמך זה הוא פרט את הכנסות והוצאות התא המשפחתי בחודשיים שחלפו, ומצרף לדו"ח תדפיס חשבון בנק ואסמכתאות נוספות, שמוכיחות שהסכומים שצוינו אכן מדויקים.

אסמכתאות אודות הכנסות הן תלושי משכורת (אם מדובר בעובד שכיר), או אישור מרואה החשבון (למקרה שמדובר בעובד עצמאי). מי שמתקיים מקצבאות הביטוח הלאומי הדבר מוכח באמצעות תדפיס חשבון הבנק.

אסמכתאות על הוצאות הן קבלות. חשוב לא לשכוח לצרף את כל הקבלות האפשריות, לרבות ארנונה, חשמל, מים, ועד בית וגז.

מה תפקידו של הנאמן?

המדינה ממנה לכל פושט רגל "נאמן", שהוא למעשה עורך-דין בעל ידע וניסיון בתחום פשיטות הרגל.

תפקידו של הנאמן הוא לוודא שפושט הרגל משתקם, ומנהל את חייו בצורה כלכלית תקינה.

צורה כלכלית תקינה זה אומר למשל שההוצאות לא עולות על ההכנסות, והמשפחה לא מנהלת אורח חיים בזבזני או ראוותני. דבר נוסף הוא שפושט הרגל ובת הזוג שלו ממצים את כושר השתכרותם. מיצוי כושר השתכרות הכוונה לעבודה במשרה מלאה אם הדבר כמובן אפשרי, וגם גובה המשכורת היא לא נמוכה מדי ביחס להשכלה ולניסיון.

בנוסף, תפקידו של הנאמן לברר כיצד נקלע פושט הרגל למצב הנוכחי, וכן לברר האם קיימים כספים או רכוש שניתן באמצעותם לפרוע את החובות. לפיכך הנאמן ישאל שאלות, כגון האם ההורים עדיין בחיים (באמצעות שאלה זו הוא ינסה לברר האם נתקבלה ירושה), הוא ישאל האם בעבר היו בבעלות החייב דירות או נכסי נדל"ן אחרים, ועוד.

בסביבות 10-9 חודשים לאחר שהחל הליך חדלות פירעון, הנאמן יגיש לגוף ממשלתי המכונה "הממונה על חדלות הפירעון" מסמך המכונה "דו"ח ממצאי בדיקה". בדו"ח הנאמן יציין האם הוא איתר נכסים שאפשר באמצעותם לפרוע את החוב, וכן מה הסכום החודשי העתידי שכדאי לפסוק לחייב, ולאיזו תקופה.

אם החייב התנהל בצורה טובה מאוד, הנאמן צפוי להמליץ על הארכת התקופה למשך פרק הזמן המינימלי הקבוע בחוק: 3 שנים (ולכן כל הליך חדלות הפירעון צפוי לארוך 4 שנים).

אם החייב התנהל בצורה גרועה או לא שיתף פעולה, הנאמן צפוי להמליץ על התקופה המקסימלית, שהיא 5 שנים (ולכן כל הליך חדלות הפירעון צפוי לארוך 6 שנים).

לאחר שהנאמן מגיש את דו"ח ממצאי הבדיקה לממונה על חדלות פירעון, לעורך הדין של פושט הרגל יש פרק זמן של חודש להגשת תגובה. הגשת התגובה היא חשובה מאוד. לפעמים הנאמן טעה בתום לב ורשם בדו"ח דברים לא נכונים, וכך אפשר להעמיד דברים על דיוקם. לפעמים קיימת מחלוקת כלשהי בין הנאמן לפושט הרגל, ובאמצעות הדו"ח הנאמן מביע ומפרט רק את גרסתו.

כך או כך, בתוך חודשיים מיום קבלת דו"ח ממצאי הבדיקה של הנאמן, הממונה על חדלות הפירעון יגיש מסמך לבית המשפט השלום, המכונה "הצעת שיקום". במסגרת הצעת השיקום, יחזור הממונה על טענות הנאמן (אם הן אינן שנויות במחלוקת), ואם קיימת מחלוקת בנושא מסוים הממונה צריך לפרט אותה, ולקבוע מהי עמדתו בנושא.

לאחר מכן, צפוי להתקיים דיון בבית המשפט השלום. בדיון יברר השופט על המחלוקות שישנן, ויפסוק בין היתר מה הסכום העתידי שישולם, ולמשך איזו תקופה: 3 עד 5 שנים.

אם ההליך הסתיים בהצלחה, פושט הרגל צפוי לקבל צו הפטר.

דילוג לתוכן