חוב ארנונה או כל חוב אחר שהצטבר, עלול להוביל לניסיון לגבייתו באמצעות לשכת ההוצאה לפועל. במצב זה ניתן לבקש מרשם ההוצאה לפועל לפרוס את החוב לתשלומים. מהו צו תשלומים הוצאה לפועל ולכמה תשלומים ניתן לפרוס את החוב? כל התשובות במאמר הבא!
חוב בהוצאה לפועל יכול להיות "תיק" לא קטן, אבל למזלם של החייבים, החוק מאפשר לפרוס את החוב לתשלומים.
כל חייב מקבל (או אמור לקבל) טופס אזהרה מלשכת ההוצל"פ, המכונה אצל עורכי-הדין "הטופס הירוק" (על-שם צבעו). מטרות הטופס הן ליידע את החייב שנפתח נגדו תיקי ההוצאה לפועל, ובין היתר גם על האפשרות לפרוס את החוב לתשלומים.
מהו מספר התשלומים המקסימלי?
בקשה של חייב לפריסת תשלומים כמעט תמיד תיענה בחיוב, בתנאי שפריסת התשלומים אינה חורגת מהתקופה שנקבעה בסעיף 7א1 ולחוק ההוצאה לפועל.
על-פי סעיפים אלה, התקופה נקבעת על בסיס גובה החוב.
חוב בסכום של עד 100,000 ₪: תקופת ההחזר היא עד שלוש שנים, כלומר לכל היותר 36 תשלומים.
אם מדובר בחוב בסכום גדול יותר, הפריסה תתאפשר לתקופה של עד ארבע שנים (48 תשלומים).
האם בכל זאת קיימות דרכים להגדיל את מספר התשלומים?
למרות האמור בסעיפי החוק שלעיל, ישנם שני מצבים חריגים שיאפשרו לרשם ההוצאה לפועל לאשר תקופה ארוכה יותר.
מקרה ראשון הוא הסכמה מצד עורך-הדין של הנושה לפרוס את החוב לתקופה ארוכה יותר. במקרה כזה ייחתם בין הצדדים הסדר פריסת תשלומים, ואם כאמור יש הסכמה אין לרשם ההוצאה לפועל סיבה להתנגד.
מקרה שני: כבר עתה נקדים ונאמר שרשמי ההוצאה לפועל אינם ממהרים לעשות שימוש בסמכות שלהם במסגרת חריג זה. סעיף 7א1(ב) לחוק מתיר לרשם ההוצאה לפועל להאריך את תקופת התשלומים למשך עד 3 שנים מהמועד שנקבע בחוק. צריכים לשם כך לעמוד בשני תנאים מצטברים: הראשון, הרשם גם צריך להיות משוכנע שהחייב לא יוכל לפרוע את החוב בפרק הזמן "הרגיל". והשני, הרשם ישוכנע שהארכת התקופה אכן תוביל לפירעון החוב.
ההחלטה האם לעשות שימוש בחריג השני או לא, תלויה בדרך-כלל בשאלה עד כמה מצבו של החייב קשה. למרבה האירוניה, ככל שמצבו קשה יותר, כך הנטייה היא דווקא לא להיעתר לבקשת החייב. מדוע? – כי בהסתמך על סעיף 187(א) לחוק חדלות הפירעון, נכון לשנת 2023 חייב עם חובות בסכום כולל של 54,000 שקל ויותר, רשאי לקדם הליך פשיטת רגל.
לפיכך אם מצבת החובות לכלל הנושים היא בסכום גדול יותר, הרשם צפוי לדחות את בקשת החייב, ולהמליץ לו על הליך חדלות פירעון.
אולם אם מצבת החובות היא בסכום קטן יותר, החייב הרי לא יכול לגשת להליך חדלות פירעון, ולכן הסבירות שהרשם ייעתר להאריך את תקופת פריסת התשלומים – תגדל.
בהקשר זה נדגיש, כי החריג השני נועד למקרה שבו רשם ההוצל"פ משוכנע שהחוב בסופו של דבר ישולם. אולם מי שיש לו הרבה נושים, או אפילו יש לו נושה אחד, אך גובה החוב גדול יחסית – הסבירות שהחוב ישולם בסופו של דבר הולך ופוחת.
כיצד נוכל לשכנע את הרשם לפרוס למקסימום את מספר צו התשלומים הוצאה לפועל?
לבקשה לפריסת צו תשלומים יש לצרף מסמכים המוכיחים מהן ההוצאות וההכנסות בחודשים האחרונים.
לפיכך חשוב לא לזלזל, וללקט כל הוצאה שאתם משלמים. אחרת רשם ההוצאה לא ישתכנע שההוצאות האלה אכן שולמו.
מי שמתגורר בשכירות – חייב לצרף הסכם שכירות בתוקף.
מי שמממן גני ילדים או תרופות – לא לשכוח לצרף קבלות.
כנ"ל לגבי הוצאות דלק וביטוח רכב.
מי שמשלם דמי מזונות – רצוי מאוד לצרף הסכם שקיבל תוקף של פסק דין. אם ההסכם לא קיבל תוקף של פסק דין ובני הזוג סיכמו זאת על דעת עצמם – הרשם עלול להערים קשיים בעניין זה. בנוסף, מומלץ מאוד להוכיח שהתשלומים לגרושה מתבצעים באמצעות העברה בנקאית או הוראת קבע. מאוד לא מומלץ לשלם לגרושה באמצעות כסף מזומן, כי אין לרשם יכולת לוודא האם התשלומים אכן משולמים בפועל.
בנוסף מומלץ לצרף פירוט חיובי כרטיס אשראי. כעיקרון מסמך זה הוא חובה, אבל רשמי הוצאה לפועל רבים אינם עומדים על דרישתו. הפירוט מאפשר לנו להוכיח במדויק לאן הכסף הולך.
האם ניתן לערער על החלטת רשם צו תשלומים הוצאה לפועל בעניין זה?
כעיקרון ניתן להגיש בקשת רשות ערעור, אולם הסיכוי להצליח הוא נמוך למדי.
מסיבה זו קיימת חשיבות רבה לא לזלזל, ולצרף לבקשה לצו תשלומים את כל האסמכתאות שברשותנו.
הדרך היותר מעשית לשנות את רוע הגזרה, היא להצביע על שינוי לרעה במצבנו הכלכלי מאז שהוגשה הבקשה הקודמת. במקרה שכזה, גדל הסיכוי שרשם ההוצאה לפועל יסכים שתוגש בקשה חדשה לצו תשלומים, ואז הנתונים ייבדקו מחדש. פנו לעורך דין הוצאה לפועל ותעזרו בו בנושא.