מה עושים כאשר פסק הדין אינו ברור?

תמונה של עורך דין לירון צבי קניג
עורך דין לירון צבי קניג

בעל תואר ראשון ושני במשפטים. מתמחה בתחומים הוצאה לפועל ופשיטות רגל.

השאירו פרטים לשיחת ייעוץ:

מתי נוצרת הסיטואציה שפסק הדין אינו ברור? ניהלתם הליך משפטי במשך שנה, שנתיים ואולי שלוש, וסוף-סוף קיבלתם את פסק הדין המיוחל. ואולם, אתם מגלים עד מהרה כי השופט שניסח את פסק הדין, לא כתב בהכרח דברים ברורים. לא ניתן להבין באופן מפורש מה גובה הפיצוי המדויק שאתם צריכים לקבל.

המצב הזה בדרך כלל קורה בשלושה מצבים.

מצב ראשון הוא שפסק הדין עמום. השופט לא רשם בסופו של פסק הדין את סכום החוב שיש לשלם לכם באופן מפורש, ולכן לא ניתן בוודאות מה הסכום שנפסק.

מצב שני הוא שיש סתירה בפסק הדין. לדוגמא: במקום אחד השופט מורה שעל הנתבע לשלם גם על רכיב א' סך של 10,000 שקל, ועבור רכיב ב' סך של 11,000 ₪, אולם בחלקו האחרון של פסק הדין הוא ציין כי החוב הכולל הוא 22,000 ₪ ולא 21,000 ₪.

מצב שלישי הוא כאשר השופט מציין בפסק הדין איזושהי נוסחה, ללא איזכור של סכומים כלל. מקרה נפוץ הוא שהשופט כותב בפסק הדין שעל הנתבע לשלם עבור רכיב א' וגם רכיב ב', בקיזוז רכיב ג'. העניין הוא, שהשופט "פספס" שיש בנוסף מחלוקת מה גובה החוב עבור רכיב א' או ב', ולכן בתוצאה הסופית קיים קושי לכמת את סכום החוב שיש לשלם.

מה עושים כאשר פסק הדין אינו ברור?

במקרה שכזה עליכם לבקש מעורך הדין שייצג אתכם בתיק להגיש בקשה לשופט, וליידעו שפסק הדין אינו ברור. במסגרת הבקשה, יש לנמק מדוע הוא אינו ברור או קיימת סתירה.

האם אפשר לפתוח תיק הוצאה לפועל כאשר פסק הדין אינו ברור?

זה תלוי במזכירות לשכת ההוצאה לפועל. אם הפקיד יחשוב שהוא אינו ברור, הוא יורה לכם לפנות לבית המשפט. אולם אם הפקיד לא ישים לב שיש משהו לא ברור, ופסק הדין ייפתח, הצד שסבור שהפקיד טעה רשאי להתלונן בעניין זה לרשם ההוצאה לפועל בעניין. אם רשם ההוצאה לפועל יסכים שיש בעיה פרשנית, סביר להניח כי הוא יורה לצדדים לפנות לבית המשפט לבקש הבהרה.

אם החלטת רשם הוצאה לפועל יחשוב שאין בעיה פרשנית, ותיק ההוצאה לפועל נפתח כהלכה, הפנייה בעניין זה צפויה להידחות, ואז הדרך היחידה לשנות את רוע הגזרה היא להגיש ערעור על החלטת רשם ההוצאה לפועל.

מה קורה אם מועד התשלום בפסק הדין אינו ברור?

הסיטואציה הזו יחסית נדירה.

הסיבה לכך היא שככלל החוק קובע כי אם השופט לא ציין מועד לביצוע התשלום, הצד שהפסיד במשפט צריך לשלם את החוב בתוך 30 ימים.

מסיבה זו, לא תוכלו לפתוח תיק הוצאה לפועל לפני שיחלוף המועד הזה, אלא אם השופט ציין במפורש בפסק הדין שאת התשלום יש לבצע במועד מוקדם יותר.

האם ניתן לבטל את כל פסק הדין רק אם חלק ספציפי אינו ברור?

ברור שלא. כל עוד לא מדובר בתביעה קטנה, כל אחד מן הצדדים ככל הנראה כבר שכר עורך דין מטעמו, והתנהל משפט מי הצד הצודק, ומי לאו.

בנסיבות אלה, כל מה שאפשר זה אך ורק לבקש הבהרה.

לפיכך לא מתנהל משפט חדש.

האם ניתן להגיש ערעור?

בנסיבות ספציפיות אלה, אין סיבה לשכור עורך דין לשם פנייה לערכאת ערעור.

אם פסק הדין אינו ברור, צריך לפנות לעורך דין על-מנת שיגיש עבורכם את בקשת ההבהרה.

ערכאת ערעור נועדה למקרים בהם פסק הדין הוא ברור, ופשוט סבורים שהשופט טעה, ולכן רוצים לבטלו. ערעור לא נועד למקרים שבהם פסק הדין הוא עמום.

תוכן עניינים
פסק הדין אינו ברור
דילוג לתוכן