גם אם החובות תפחו וההוצאה לפועל בעקבותיכם, ישנן דרכים לצאת מזה ולקבל הפטר חובות, אולם במקרים כאלו סיוע משפטי הוא הכרחי.
כל מי שנקלע לחובות והדבר הגיע לתיק הוצאה לפועל, מכיר את התחושה הלא נעימה, המתחים והלחצים, המגבלות והמצוקה הכלכלית, אבל חשוב לדעת שישנן דרכים מגוונות למחיקת החובות.
אם בעבר קבלת הפטר במסלול פשיטת רגל הייתה מסורבלת וארוכה והתמקדה בעיקר בקידום תשלום החוב ופחות בשיקום החייב, חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי מ-2019, שינה את המצב. כיום ברורה החשיבות שבניתוב החייב להבראה כלכלית, בין אם זה אדם פרטי, חברה או תאגיד.
הליך חדלות פירעון או קבלת הפטר חובות דרך ההוצאה לפועל, מאפשר היום לחייב לשלם רק חלק מהחוב שנצבר, במסגרת צו תשלומים הוצאה לפועל, בסכומים חודשיים המותאמים ליכולתו הכלכלית.
בתום תקופת התשלומים המוגדרת, יזכה החייב בהפטר, שיכול לכלול גם חובות שלא נפתחו בגינם תיקים בהוצאה לפועל.
מהו הפטר חובות ומה התנאים לקבלתו?
צו הפטר הוא צו המסיים הליך חדלות פירעון, ותוצאתו היא מחיקת חובות שקדמו ליום שבו התחלתם בהליך זה. על מנת לקבל את הצו המיוחל, החייב צריך לעמוד בהתחייבויות במסגרת אותו הליך.
בגדול, יש במסגרת הליך חדלות פירעון שלושה סוגי התחייבויות: לשלם את הסכום החודשי שנקבע, להגיש דו"חות דו-חודשיים בצירוף אסמכתאות ביחס להוצאות וההכנסות החודשיות, וכן להמציא את המסמכים שונים שהנאמן ביקש.
על אילו חובות לא ניתן לקבל הפטר?
למרבה הצער לא על כל סוגי החובות ניתן לקבל הפטר, מאחר שהמדינה החליטה שיש סוגי חובות שהאינטרס החברתי של גבייתם גבוה מזה של סוגי חובות אחרים.
מדובר למשל על חוב שנובע מקנס, חוב שמקורו בעונש על מעשה פלילי או עבירות על החוק, וכן חוב על תשלומי דמי מזונות.
כיצד מתנהל הליך חדלות פירעון?
אחד הנתיבים להגיע להפטר החובות, הוא כאמור הליך של חדלות פירעון. המטרה היא להגיע להפטר חלוט, כלומר סופי ולא ניתן לערעור.
השלב הראשון הוא הגשת בקשה לחדלות פירעון. רשמית הבקשה נבדקת בתוך 30 יום, אולם לעיתים הקרובות התשובה מתקבלת בתוך כשבועיים וחצי ואף פחות מכך.
אם הבקשה מתקבלת, ניתן לחייב צו פתיחת הליכים. הצו קובע שלאורך כשנה ושלושה חודשים, עליו לשלם סכום כלשהו לקופת הנשייה והנושים רשאים להגיש תביעת חוב נגדו. במקביל עם מתן הצו, ממונה נאמן. נאמן הוא עורך דין, שתפקידו – בין היתר – לבחון את מצבו הכלכלי של החייב.
בתום כתשעה חודשים מתחילת ההליך, הנאמן ימליץ כיצד ראוי לנהוג בחייב: האם לתת לו הפטר מיידי או מותנה, האם ההליך יימשך עוד 3 שנים או 5 שנים, וכן מה הסכום העתידי שהוא ממליץ שהחייב ישלם.
האם ניתן לבטל הליך חדלות פירעון?
מי שמקדם הליך חדלות פירעון, בדרך כלל אין לו אינטרס לבטלו. ביטול הליך חדלות פירעון משמעו להתמודד עם תיקי הוצאה לפועל.
למרבה הצער הליך חדלות פירעון עלול לעיתים להסתיים ללא התוצאה המיוחלת, קרי מבלי שהחייב קיבל הפטר מהחובות. זה קורה אם מתברר בדיעבד שהחייב הסתיר עובדות חשובות, כגון נכסים או הכנסות שברשותו, או אינו משתף פעולה עם הנאמן ואינו נשמע להוראותיו. העדר שיתוף פעולה משמעו בדרך כלל שהחייב לא עומד בהחזרים החודשיים, לא מגיש דו"חות תקופתיים, ולא ממציא מסמכים שהנאמן ביקש.
מי שפועל לפי ההוראות ואינו מתחכם, נכון לגלות כי השד לא רע כל כך, וההליך יסתיים בצורה נעימה יחסית.
עורך דין חדלות פירעון
הליך של מחיקת חובות וקבלת הפטר אינו דבר פשוט, וכדי להתנהל בו בצורה מושכלת ולהגיע לתוצאות האופטימליות, יש צורך בייעוץ משפטי. לשם כך, חשוב ואף מומלץ כבר בשלב הראשוני של קבלת מכתבי התראה להסתייע בעורך דין המנוסה בהליכי ההוצאה לפועל וחדלות פירעון.
עורך הדין אשר תשכרו את שירותיו ילמד לעומק את מצבכם, ולאחר מכן יכין ויגיש בשמכם פנייה בהליך משפטי המתאים ביותר עבורכם, תוך התחשבות בכל האינטרסים השונים שיש לכם.
עורך דין, בעל ידע וניסיון, ינהל עבורכם את התיק מתחילתו עד סופו, ויבחר באסטרטגיית הפעולה הטובה, הנוחה והמתאימה ביותר עבורכם. השיקולים נעשים תוך התחשבות במצבכם הפיננסי, סוגי החובות שלכם, נסיבות יצירתם, זהות הנושים ועוד, והכל כדי להגיע למחיקתם המהירה וקבלת ההפטר המיוחל.