הזכויות והחובות של החייבים – כל מה שחשוב לדעת

בהליכי הגבייה של ההוצאה לפועל, גם לחייב יש זכויות. מהם הזכויות והחובות של החייבים ולמה נדרש סיוע של עורך דין הוצאה לפועל לסגירת החובות? כל המידע במאמר הבא!

חובות שלא נפרעו עלולים להביא לפתיחת תיק הוצאה לפועל.

לשכת ההוצל"פ היא הכלי שבאמצעותה ניתן להפעיל נגד החייב הליכי גבייה שונים. חשוב לדעת גם את הזכויות והחובות של החייבים מאחר ולחייב יש גם זכויות בהליך שחשוב להכיר את עיקרן ואת מגוון האפשרויות המשפטיות לגיבוש הסדרי חוב.

הזכויות והחובות של החייבים – תחילת ההליך לגביית החוב

גביית החוב מתחילה בפתיחת תיק הוצאה לפועל וקבלת טופס אזהרה מלשכת ההוצאה לפועל.

אם החוב שנוי במחלוקת וטרם ניתן פסק דין בעניין זה, ניתן להעביר את המחלוקת לבית המשפט.

אם החוב אינו שנוי במחלוקת, או כבר ניתן פסק דין, תפקידו של טופס האזהרה הוא להתריע בפני החייב שעליו לנקוט בצעדים, אחרת יוטלו הליכי גבייה נגדו, כגון עיקולים על חשבונו ועל משכורתו.

חובותיו של החייב בהוצאה לפועל

טופס האזהרה מלשכת ההוצאה לפועל מבשר על פתיחת התיק נגד החייב.

עם קבלתו, הנ"ל נדרש לטפל בעניין החוב בתוך 20 יום, אחרת ניתן יהיה לקדם הליכי גבייה נגדו.

אז מה החייב יכול לעשות?

אפשרות אחת היא לבקש מרשם ההוצאה לפועל פריסת תשלומים אם אין אפשרות כמובן לשלם את מלוא הסכום בבת אחת. על מנת להוכיח זאת, יש למלא טפסים שונים ולצרף הוכחות אודות הכנסותיו והוצאותיו בשלושת החודשים האחרונים.

דרך אחרת, למי שאין באפשר היא לקדם הליך חדלות פירעון. הליך חדלות פירעון נועד למי שאינו מסוגל לפרוע את החוב למספר התשלומים הקבוע בחוק.

זכויות החייב בהוצאה לפועל

למרות שטופס האזהרה נועד להתריע בפני החייב שהוא נדרש לפרוע את החוב, החוק מספק לו גם כמה הגנות. להלן חלק מההגנות:

  • קבלת מידע מדויק על רכיבי החוב – לחייב יש הזכות לקבל מידע על תיק ההוצל"פ, כולל ממה נובע החוב (שיק שחזר, כתב ערבות, פסק דין וכיוצ"ב). כמו כן, הוא זכאי לקבל מידע על רכיבי החוב, כגון מה גובה הריבית, ההצמדה, שכר טרחה של עורך דין הוצאה לפועל, גובה האגרה ששולמה לצורך פתיחת התיק, ועוד.
  • בקשה לביטול הליכי גבייה שננקטוהליכי גבייה יכולים להיות עיקולים, אך גם עיכוב יציאה מן הארץ, ועוד.אם לחייב יש טענה טובה במטרה לביטול ההליכים הללו, הוא רשאי להגיש בקשה לרשם ההוצל"פ, ובקשתו תיבחן. עם זאת, רצוי לצרף לבקשה ראיות המוכיחות שהבקשה מוצדקת.
  • הגנה על רכוש של החייב – לא כל רכוש שבבעלות החייב ניתן לעקל. אסור למשל לעקל מזון. כך גם חיות בית, פריטים לקיום בסיסי (כמו מיטה ומצעים), תרופות וציוד רפואי, ואף כלי עבודה המשמשים לפרנסת החייב. רבים לא יודעים, אבל חוק הגנת השכר גם מגביל את גובה העיקול על המשכורת.
  • האפשרות לפריסת תשלומים – זכות נוספת העומדת בפני החייב היא לנקוט בהליכים לפריסת החוב בתשלומים. דבר זה אינו מובן מאליו, כיוון שיכול להיות שעורך הדין של הנושה לא מעוניין לקבל את החוב בתשלומים, ולכן העובדה שהחוק מאפשר זאת – זה דבר דרמטי בחשיבותו. במה הדברים באים לידי ביטוי? – אם לחייב יש תיק הוצל"פ אחד, הוא רשאי להגיש לרשם ההוצל"פ בקשה עבור צו תשלומים. אולם אם פתוחים נגדו מספר תיקי הוצל"פ, הוא ככל הנראה יצטרך להגיש ללשכת ההוצאה לפועל בקשה לאיחוד תיקים. עם זאת, החוק מגביל את מספר התשלומים שניתן לבקש, ולכן אם ציפיתם שיאשרו לכם לשלם 100 שקל בחודש למשך 10 שנים, אז כנראה תסורבו. הפריסה מתאפשרת ל-33 תשלומים, אולם אפשר לבקש פריסה נוחה יותר רק במקרים חריגים. לפיכך גובה החובות שיש בלשכת ההוצאה הוא מרכיב קריטי לשאלה האם פריסת התשלומים היא צעד מעשי.
תוכן עניינים
הזכויות והחובות של החייבים

השאירו פרטים לשיחת ייעוץ:

תמונה של עורך דין לירון צבי קניג
עורך דין לירון צבי קניג

בעל תואר ראשון ושני במשפטים. מתמחה בתחומים הוצאה לפועל ופשיטות רגל.

דילוג לתוכן