הליך חדלות פירעון איננו תמיד קל, אך לעיתים אין מנוס ממנו. איך יוצאים ממנו בשלום ומדוע נדרש סיוע של עורך דין חדלות פירעון מנוסה? מדריך מקוצר לחייבים – כל התשובות בהמשך!
הליך חדלות פירעון איננו תמיד קל, אך השיקום הכלכלי שהוא מציע שווה לעיתים את המאמץ, בעיקר עם כניסת חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, המשנה את היחס כלפי החייבים.
ההליך כרוך אמנם בפגיעה בחירותו של החייב ובעמידה במגבלות כמו צו עיכוב יציאה מהארץ, אך בדרך כלל הוא צעד קטן והכרחי לצורך שיקום ולהקניית כלים חדשים להמשך החיים.
מדריך מקוצר לחייבים – חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי
חדל פירעון הוא מי שסבור כי לא יהיה מסוגל לשלם את מלוא חובותיו לנושים שלו.
הרפורמה בחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי – התשע"ח 2018, נועדה לפשט הליכי גביית חובות ולאפשר לחייבים להשתקם כלכלית.
באופן כללי, החוק החדש אינו רואה בחייב אשם במצבו ושיש להעניש אותו, אלא מי שנמצא במצוקה כלכלית, ויש להחזיר אותו למסלול.
למי מסייע חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, מסייע קודם כל לחייבים להתחיל את החיים מחדש.
מאידך, גם נושים קטנים מרוויחים ממנו, כי גדל הסיכוי שלהם לקבלת אחוז מסוים מהחוב.
הגשת בקשה לחדלות פירעון
על-פי החוק היבש, בקשה להליך חדלות פירעון יכול להגיש החייב עצמו, הנושה או היועץ המשפטי לממשלה.
בפועל, היועץ למשפטי לממשלה כמעט שלא עושה זאת, ונושה עושה זאת בדרך כלל רק כאשר החוב כלפיו הוא מאוד גבוה, והוא מאמין שבאמצעות הליך חדלות פירעון ניתן יהיה לאתר כספים או רכוש שיפרעו אחוז משמעותי מהחוב. נושה לא נוטה ליזום הליך כזה בנסיבות אחרות, כיוון שקידום הליך כזה עולה לו כסף: גם תשלום אגרת בימ"ש וגם שכר טרחה לעורך הדין שייצג אותו.
לפיכך המצב השכיח הוא שהחייב מקדם הליך חדלות פירעון, כיוון שהוא סובל (או צפוי לסבול בקרוב) מתיקים בבתי משפט, תיקי הוצאה לפועל, עיקולים, וכיוצ"ב. לפיכך באמצעות הליך חדלות פירעון הוא מונע את הסבל ועוגמת הנפש הנלווים לכל הדבר הזה.
תשלום חודשי במשך 4 עד 6 שנים
הליך חדלות פירעון אורך בדרך כלל במשך 4 עד 6 שנים.
עם תחילת הליכי חדלות הפירעון, ייקבע לחייב תשלום חודשי שצפוי להיות קבוע עד למועד הדיון בבית המשפט. הדיון בבית המשפט הוא בדרך כלל שנה ושלושה חודשים לאחר תחילת ההליך .
הסכום החודשי משתנה מחייב לחייב, שכן הוא מתבסס על נתונים שונים מאדם לאדם: ההכנסה החודשית של התא המשפחתי, מספר הנפשות, האם חלק מההוצאות הן תרופות, צהרונים, גן ילדים, ועוד נתונים כאלה ואחרים.
בדיון בבית המשפט, ייקבע הסכום החודשי למשך 3 עד 5 השנים שלאחר הדיון.
פרק הזמן משתנה מחייב לחייב ביחס לנסיבות שונות, כגון מידת שיתוף הפעולה ונתונים אחרים.
בנסיבות חריגות ויוצאות דופן, בית המשפט עלול לפסוק תקופה ארוכה יותר, אולם כאמור מדובר במקרים נדירים יחסית.
הגשת דו"חות דו-חודשיים
במהלך השנה ושלושה חודשים ממועד תחילת ההליך ועד למועד הדיון בבית המשפט, יצטרך החייב להגיש דו"חות דו-חודשיים, שבהם הוא מפרט את ההכנסות וההוצאות שלו בחודשיים שחלפו. לדו"ח יש לצרף אסמכתאות, וביניהם תדפיס חשבון בנק, תלושי משכורת, קבלות על ההוצאות, וכיוצ"ב.
תפקידו של הדו"ח הוא לוודא שהחייב ומשפחתו מנהלים אורח חיים צנוע ואין בזבוזים מיותרים. אורח חיים צנוע משמעו למשל לא להוציא סכומים בלתי-סבירים על סופרמרקט.
בגלל שמדובר בתקופה בת כ- 15 חודשים (שנה ו-3 חודשים כאמור), ואת הדו"ח צריך להגיש אחת לחודשיים, משמע החייב בסה"כ צריך להגיש 7 דו"חות. זה ממש לא נורא.
לעיתים רחוקות – הדרכה כלכלית לחייבים
בדרך כלל כאשר הדו"חות הדו-חודשיים משקפים אורח חיים בזבזני, בית המשפט נוטה לעיתים להורות לחייב לגשת להדרכה פיננסית נכונה.
ההדרכה הזו היא סביב 8 מפגשים בסה"כ.
עורך דין חדלות פירעון ושיקום כלכלי
אם הסתבכתם בחובות ואתם שוקלים קידום הליך חדלות פירעון, הצעד המומלץ הוא פנייה לעורך דין המנוסה בהליכי חדלות פירעון, לקבלת הכוונה וייעוץ משפטי אודות הדרך הטובה ביותר לפעול, בנסיבות המצב.
ליווי וייצוג של עורך דין מיומן, יאפשר לפשט את ההליך המורכב, למנוע טעויות ולהגיע בהקדם האפשרי, להפטר החובות המיוחל.