האם אתם מחזיקים בשטר חוב אשר הסכום המצוין בו טרם נפרע? באופן טבעי, ככל הנראה מגיע לכם את כספכם.
בקשה לביצוע שטר הינו הליך משפטי אשר מאפשר לנושה לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ולפעול דרכה לפירעון התשלום המגיע לו.
בקשה לביצוע שטר היא דרך מהירה יותר לגביית החוב מאשר הדרך הרגילה של הגשת כתב תביעה לבית המשפט. בתביעה רגילה שמוגשת לבית המשפט צריך להמתין זמן רב שהנתבע יגיש כתב הגנה, ואם הוא לא הגיש כתב הגנה, צריך להגיש בקשה למתן פסק דין, ורק אם ניתן פסק דין אפשר אחר כך לפתוח תיק הוצל"פ.
בניגוד לתביעה רגילה, בקשה לביצוע שטר מוגשת ישירות ללשכת ההוצאה לפועל, ואין צורך לערב את בית המשפט, או לבקש פסק דין.
כהליך משפטי פרוצדורלי, הליך זה כולל מספר שלבים משפטיים המחייבים הקפדה על כללים ברורים. במסגרת הכתוב, נעשה מעט סדר בנושא זה, ונסביר כיצד תוכלו לקבל את כספכם באפקטיביות מרבית.
מהי בקשה לביצוע שטר?
בקשה לביצוע שטר הינה הליך משפטי המאפשר לנושה לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ולבקש את מימוש החוב הקבוע בשטר; העשוי להיות שיק, שטר חוב או משכון, אשר החייב מיאן לפרוע במועד הנקוב.
ככלל, הליך זה מהווה דרך אפקטיבית ומהירה לגביית חוב לעומת הגשת תביעה אזרחית רגילה, ועל כן יש להכירה. כך, החוק הישראלי מאפשר לבעל שטר לפנות להוצאה לפועל ללא צורך בהגשת תביעה משפטית; עניין אשר יקצר את זמן הגבייה באופן משמעותי, וייתר הוצאות משפטיות שונות, אשר מתלוות על פי רוב לליטיגציה בפני ערכאות.
כיצד מגישים בקשה לביצוע שטר?
על מנת להגיש בקשה לביצוע שטר, מומלץ לפנות לעורך דין המתמחה בנושא.
האחרון יפנה ללשכה להוצאה לפועל בצירוף המסמכים הבאים:
- העתק השטר המקורי, אשר יצביע על קיומו של חוב.
- טופס בקשה לביצוע שטר, בו יפורטו פרטי הנושה, פרטי החייב, סכום החוב והעילה לביצועו.
- מסמכים נלווים, כתלות בסוג השטר ובנסיבות התיק, כדוגמת אסמכתא לפיה החוב טרם נפרע.
מהן אפשרויות התגובה של החייב?
לאחר הגשת הבקשה, יקבל החייב טופס אזהרה מטעם ההוצאה לפועל, בו יצוין כי עליו לשלם את החוב, או להגיש התנגדות תוך 30 ימים. בהתאם, בפני החייב יעמדו מספר אפשרויות תגובה:
- תשלום החוב במלואו – במקרה זה, ההליך יסתיים ללא צורך בנקיטת צעדים נוספים.
- הגשת התנגדות לביצוע השטר – ככל והחייב טוען כי השטר אינו תקף, או כי החוב שגוי, הוא יכול להגיש התנגדות ולבקש להעביר את הדיון לבית המשפט.
- היעדר תגובה – במקרה שהחייב אינו משלם ואינו מגיב, ניתן לנקוט בפעולות גבייה באמצעות לשכת ההוצאה לפועל.
מהן הסנקציות שניתן להטיל על חייב אשר מסרב לשלם?
ככל והחייב ממאן לשלם את חובותיו, ניתן לנקוט כנגדו צעדי אכיפה שונים; אלו כפופים להחלטות רשם ההוצאה לפועל:
- עיקול נכסים – עיקול כספים בחשבון בנק, עיקול רכב או עיקול רכוש אחר לצורך כיסוי החוב.
- עיכוב יציאה מהארץ ואי-חידוש דרכון – מניעה מהחייב לעזוב את ישראל עד להסדרת החוב.
- הטלת הגבלות, כגון איסור הקמת חברה
כיצד עורך דין הוצאה לפועל יכול לסייע בהליך?
בהתאם לטיבם, הליכי הוצאה לפועל עשויים להיות מורכבים ולדרוש ידע משפטי מעמיק. על כן, עורך דין הוצאה לפועל מנוסה יוכל לספק מענה מיטבי, ולמקסם את החזר החוב, על ידי נקיטת פעולות שונות, כדוגמת הגשת הבקשה לביצוע השטר באופן מדויק, ניהול המו"מ אל מול החייב לצורך זירוז התשלום, התמודדות עם התנגדויות משפטיות אשר יעלה החייב וייצוג הנושה אל מול רשויות ההוצאה לפועל.
על כן, באמצעות הסתייעות בעורך דין המתמחה בהליכים אלו, תוכלו להבטיח תוצאות משפטיות מיטביות, ולמקסם את החזר החוב באופן אפקטיבי.
לסיכום, בקשה לביצוע שטר הינה הליך משפטי חשוב ויעיל המאפשר לנושים לגבות את חובם במהירות יחסית. כדי להבטיח גבייה אפקטיבית, חשוב להגיש את הבקשה כהלכה, להכיר את זכויות הנושה והחייב, ולהיעזר באנשי מקצוע מתאימים. ניהול נכון של הליך זה עשוי להוביל לתוצאה משפטית מוצלחת ואפקטיבית.
משרד עורך דין לירון צבי קניג – מקצועיות נטולת פשרות בהוצאה לפועל ובגביית חובות
בהסתייעות בעו"ד לירון צבי קניג ומשרדו, תיהנו מליווי מקצועי ומותאם אישית בהליכי הוצאה לפועל, גביית חובות, מענה מכתב התראה לפני תביעה ובקשות לביצוע שטרות. עם ניסיון עתיר שנים, מענה מהיר ופתרונות משפטיים המותאמים לכל מקרה, תוכלו להיות בטוחים – פנייה לעו"ד לירון צבי קניג צפויה להניב את מקסום פירעון החוב. פנו למשרד לירון צבי קניג עוד היום לייעוץ מקצועי ראשוני!