חוסר תום לב בהליך חדלות פירעון, עלול לגרום לביטול ההליך ולפגיעה בנושים ובחייב עצמו. איך נמנעים מכך ולמה מומלץ להסתייע בעורך דין? כל המידע בהמשך!
הליך פשיטת רגל או חדלות פירעון, הוא הליך הנדרש כשגובה החובות עולה על שווי נכסיו של חייב והוא אינו מסוגל לפרוע אותם. באמצעות הליך זה, ניתן לרכז את הטיפול במקום אחד, והחייב מנגד לא צריך לטפל בכל חוב וחוב בנפרד.
תנאי מרכזי להצלחת הליך פשיטת הרגל, הוא שמירה על עקרון תום הלב מצד החייב, מאחר שחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, מסמיך את בית המשפט לבטל את צו פתיחת הליך חדלות פירעון, כשחייב פעל במהלך ההליך בחוסר תום לב.
תום לב במובן זה משמעותו עמידה בצו התשלומים שנקבע, שיתוף פעולה מלא עם הנאמן, המצאת המסמכים המבוקשים על-ידו, וכן הגשת דו"חות דו-חודשיים תקינים ובמועדם. כמובן קיימת גם חובה לעמידה במגבלות שהוטלו עליו ושמירה על שקיפות מלאה.
אי-עמידה בצו תשלומים
כאשר חייב פונה לקדם הליך חדלות פירעון, נקבע בו מיד עם תחילת ההליך צו תשלומים חודשי.
הסכום נקבע על בסיס נוסחה, אשר כוללת בתוכה בעיקר את ההכנסה החודשית של התא המשפחתי, מספר הילדים, והוצאות חריגות שאין לכל משפחה (כגון הוצאות רפואיות, גני ילדים, צהרונים, ועוד).
דרישה מרכזית מהחייב במסגרת הליך חדלות הפירעון, היא עמידה בצו התשלומים שנקבעו עבורו, על פי מצבו הכלכלי ויכולת ההחזר שלו. תשלומי ההחזר של החייב, מועברים לקופת הכינוס ומתחלקים בין הנושים.
חייב שסבור כי צו התשלומים שנקבע לו גבוה מדי ללא סיבה מוצדקת, רשאי לעתור עבור בקשת צו תשלומים הוצאה לפועל, וזאת אחרי שהגיש לפחות דו"ח דו-חודשי ראשון בצירוף האסמכתאות לכל ההכנסות וההוצאות. אם בקשתו אכן תתברר כמוצדקת, צו התשלומים יופחת.
למרבה הצער, המצב הנפוץ בכל הקשור לחוסר תום לב בא לידי לביטוי באי-עמידה בצו התשלומים.
אי עמידה בצו התשלומים מהווה הגורם העיקרי לכך שבתי המשפט מבטלים את ההליך.
אי-הגשת דו"חות דו-חודשיים
כאשר חייב מתחיל הליך חדלות פירעון, עליו להגיש דו"חות דו-חודשיים.
במסגרת הדו"חות, יש לציין את ההכנסות וההוצאות בחודשיים וחלפו, וחובה לצרף אסמכתאות, כגון דף חשבון בנק, תלושי משכורת, קבלות על רכישת מוצרים, וכיוצ"ב.
החוק מחייב להגיש את הדו"חות עד ה-15 לחודש.
כלומר: אם צריך להגיש דו"ח עבור החודשים ינואר ופברואר, יש להגיש את הדו"ח עד ה-15 במרץ. איחור קל של ימים ספורים לא נחשב הפרה משמעותית.
ישנם כאלה שמחליטים על דעת עצמם שלא להגיש דו"חות כלל. הדבר נחשב הפרה חמורה, כי על פניו זה חשוד מדוע החייב מסתיר את המידע.
גם הגשת דו"ח דו-חודשי ללא אסמכתאות נחשבת להפרה. אם סתם מגישים דו"ח ללא מסמכים המוכיחים שמה שכתוב בדו"ח הוא אכן נכון, עלול להתקבל הרושם שהחייב מעוניין להסתיר את המידע, ומה שכתוב בדו"ח אינו בהכרח נכון.
אי-המצאת המסמכים שהנאמן דרש
הנאמן הוא עורך דין שמונה ע"י בית המשפט להיות הזרוע הארוכה לבדוק את מצבו של החייב.
על בסיס המידע שיש ברשותו, יכול להיות שהוא יבקש מסמכים מסוימים.
למשל, מי שמכר בשנים האחרונות דירה, הנאמן צפוי לדרוש ממנו עותק של הסכם המכר.
לפיכך תנאי מהותי להצלחתו של הליך חדלות פירעון, הוא שקיפות.
כאשר חייב לא ממציא לנאמן את המסמכים שהוא מבקש, הדבר עלול להוות חשד שיש מה להסתיר.
התנהגות חסרת תום לב חמורה לפני הליך חדלות הפירעון
בנסיבות חריגות מאוד אפשר לבטל הליך חדלות פירעון, בשל התנהגות של החייב בשנים עברו.
אם החוב נוצר כתוצאה מפעולת הונאה חמורה, כגון גניבה או שוד, לעיתים רחוקות בתי המשפט מסרבים לתת לחייב את האפשרות העתידית לקבל הפטר מהחובות.
החוק אינו מחייב שפעולת ההונאה תהיה בהכרח רק ברף הפלילי, אולם לעיתים רחוקות ההליך יבוטל אם מדובר בנסיבות פחות חמורות.
התנהגות חסרת תום לב בזמן הליך חדלות הפירעון
יכולות להיות שלל סיטואציה בהן החייב מתנהג בחוסר תום לב בזמן שהוא מצוי בהליך.
מצב זה הוא בדרך כלל כאשר החייב כבר מצוי בהליך חדלות פירעון, וצובר חובות חדשים לחברת החשמל, ארנונה, דמי שכירות, והיד עוד נטויה.
מצב נוסף הוא כאשר החייב חותם על נטילת הלוואה או אפילו ערבות, למרות שהוא כאמור עדיין בהליך חדלות פירעון. לחייב אסור ליטול הלוואה, ובוודאי חל איסור חמור להיות ערב.
מתי נדרש ליווי של עורך דין חדלות פירעון?
הליך חדלות פירעון הוא מורכב.
כדי לצלוח אותו בשלום, מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין בעל ותק וניסיון בתחום חדלות הפירעון. ליווי של עורך דין מנוסה, מפחית למינימום את הטעויות, ומגביר מאוד את הסיכוי לקבל את צו ההפטר.
את הפנייה לעורך הדין, כדאי לבצע כמה שיותר מהר, לפני שמסתבכים כלכלית עם עיקולים.
לפיכך אפילו אם קיבלתם מכתב התראה לפני תביעה, יכול להיות שזה הזמן להקדים תרופה למכה.
עורך דין הוצאה לפועל ותיק ומנוסה יסייע לגבש את תוכנית הפעולה המתאימה ביותר ללקוח, בהתאם למצבו הכלכלי והמשפחתי.