ניהול אחראי של התקציב ופירעון חובות במועדם, יסייעו שלא להתוודע להוצאה לפועל ולהליכי הגבייה שהיא מפעילה נגד חייבים ובכך להימנע מהוצאה לפועל. איך מתמודדים עם תיק הוצאה לפועל ומתי נדרש סיוע של עורך דין הוצאה לפועל? כל התשובות בהמשך!
אף אחד לא רוצה להסתבך עם הוצאה לפועל ולסבול מסנקציות כלכליות וממגבלות על חירותו האישית. כדי להימנע מלהגיע לשם, כדאי להתנהל נכון ולהקפיד על כמה כללים.
מהי לשכת ההוצאה לפועל?
לשכת ההוצאה לפועל (הוצל"פ) היא הזרוע הארוכה של רשות האכיפה והגבייה במשרד המשפטים, שנועדה לגביית חובות שטרם נפרעו.
הסנקציות שניתן להטיל באמצעות לשכת ההוצאה לפועל כוללות עיקול מיטלטלין, עיקול נכסי מקרקעין, וכן עיקול צד ג' (בדרך כלל הכוונה לעיקול חשבון בנק ועיקול משכורת).
בנוסף על העיקולים, ניתן להטיל על החייב מגבלות, אשר המפורסם שבהם הוא עיכוב יציאה מן הארץ.
במקרים קיצוניים של אי-תשלום דמי מזונות, ניתן להוציא נגד החייב צו מעצר, המתבצע על ידי משטרת ישראל. בפועל רשמי ההוצאה לפועל משתדלים לא לנצל סמכות זו אם הם מאמינים שזה לא הכרחי.
כיצד נמנעים מפתיחת תיקים בהוצאה לפועל?
- ניהול מושכל של התקציב – הדרך הטובה להימנע מחובות היא ניהול אחראי ומחושב של התקציב שלכם, מודעות להיקף ההוצאות לעומת ההכנסות, וכמובן לשקול בכובד ראש הוצאות שאינן הכרחיות. הוצאות שאינן הכרחיות יכולות להיות מצד אחד בזבוז כסף בסופרמרקט, או למשל תשלום מופרז לספק שירותי צפייה בטלוויזיה שגובה סכום יקר וגבוה מהמתחרים.
- תשלום חובות וחשבונות במועד – חשוב להקפיד על עמידה בזמנים בכל הנוגע לתשלומי חשבונות והחזר חובות. איחור בתשלום חוב צפוי להוביל לריביות וקנסות. מצב זה מטבעו מקשה עוד יותר את פירעון החוב, כיוון שבינתיים החוב הולך ותופח.
- הימנעות מנטילת הלוואות לא הכרחיות – משכנתא היא כמובן הלוואה הכרחית, כי לרובנו אין 2,000,000 שקל באופן נזיל. אולם אין זה המקרה שלפנינו. רבים שאינם מעוניינים לשנס מותניים ולצמצם בהוצאות, מוצאים את הפתרון הקל באמצעות נטילת הלוואה. כתוצאה מכך לפעמים המצב מחמיר, כי כעת עליהם להחזיר אלפי שקלים בחודש בגין אותה הלוואה שלא היתה מחויבת המציאות.
- בדיקת אפשרות לפריסת תשלומים ללא ריבית – ישנם גופים המאפשרים פריסת תשלומים ללא ריבית. אם מצבכם הכלכלי קשה בימים אלה, רצוי קודם כל לפרוס תשלומים אצל הגוף המאפשר את תשלום החוב ללא ריבית.
- פנייה לאנשי מקצוע שעוסקים בייעוץ לכלכלת המשפחה – ישנם עסקים וגופים שמעניקים סיוע למשפחות כיצד להתנהל כלכלית וכך להימנע מהוצאה לפועל. מצב זה אפשרי לפני שנפתחים תיקי הוצאה לפועל. אחרי שנפתח תיק הוצל"פ היכולת שלהם לעזור היא יותר מוגבלת, והדרך לעזרה עוברת אל עורכי הדין שעוסקים בתחום ההוצאה לפועל.
מה לעשות אם ניתן פסק דין שקיים קושי כלכלי לשלם אותו?
לפעמים החובות לא נוצרים כתוצאה מהתנהלות כלכלית קלוקלת.
לפעמים המצב נותר כתוצאה מפסק דין, במסגרתו בית המשפט פסק לשלם סכום משמעותי לצד השני.
כתוצאה מכך, קיים קושי לגייס את הסכום הזה.
במקרה שכזה השאלה שעליכם לשאול את עצמכם היא האם אתם משלימים עם רוע הגזרה, או מעוניינים להמשיך להילחם.
אם אתם מעוניינים להמשיך להילחם, משמע עליכם להגיש ערעור, תוך תקווה שבית המשפט שיידון בערעור ישנה את ההחלטה. אולם הגשת ערעור אינה מספיקה כשלעצמה. עליכם במקביל להגיש בקשה לעיכוב ביצוע, קרי לבקש מבית המשפט לעכב את ביצוע פסק הדין עד לסיום הדיון בערעור.
אם אתם משלימים עם רוע הגזרה ואין באפשרותכם לשלם את החוב, רצוי לברר מול עורך דין הוצאה לפועל או חדלות הפירעון מה מומלץ לכם. האם כדאי ליטול הלוואה בנסיבות המקרה? האם כדאי לבקש פריסת חוב בהוצאה לפועל? אולי לקדם בכלל הליך חדלות פירעון?
לא ניתן לענות על שאלה זו בצורה ברורה, כי כל מקרה לגופו.
לכל מקרה יש נסיבות שונות, סכומים שונים וכיוצ"ב, ולכן דבר שמומלץ לאדם אחד, לא בהכרח יהיה גם מומלץ לחברו.