אתם קמים בבוקר ומזמינים טיסה לחו"ל. אתם מגיעים 3 שעות לפני הטיסה, אחרי שבדקתם שלא שכחתם דבר. ואז, במחלקת הביטחון של נתב"ג, אתם מגלים שאתם לא תוכלו לעלות על המטוס. ההסבר: יש נגדכם צו עיכוב יציאה מן הארץ בשל חוב. מה אפשר לעשות?
איך אפשר לדעת מראש אם יש צו עיכוב יציאה מהארץ?
מי שמעוניין לקנות כרטיס טיסה לחו"ל, ולא בטוח האם יש נגדו צו עיכוב יציאה מן הארץ, לא כדאי שימהר לרכוש כרטיס כאשר הוא מצוי במתח ובערפל.
מספר הטלפון 3450* הוא מספר טלפון של רשות האוכלוסין וההגירה, ובאמצעות מספר זה תוכלו לבדוק האם מוטל נגדכם צו עיכוב יציאה.
יש לשם כך להצטייד בדרכון, כיוון שישאלו אתכם פרטים מזהים על בסיס הנתונים הכתובים בו.
מי שעשה את הבדיקה וגילה שאין נגדו צו עיכוב יציאה, עדיין מומלץ לו לבצע בדיקה חוזרת 24 שעות לפני הטיסה.
הסוגים של צווי עיכוב יציאה הנובעים מחובות
קיימים שני סוגי של עיכוב יציאה אשר נובעים מחובות.
הראשון הוא צו עיכוב נגד מי שנמצא בהליך חדלות פירעון (פשיטת רגל).
השני, הוא צו נגד מי שפתוחים נגדו תיקי הוצאה לפועל, ועדיין לא החל בהליך חדלות פירעון.
מי שמצוי בהליך חדלות פירעון, קיים נגדו אוטומטית צו עיכוב יציאה.
זאת בניגוד לאופציה השנייה, שבה צריך הזוכה (הנושה) לעתור ביוזמתו בבקשה למתן צו עיכוב יציאה נגד החייב. כאשר החוב בתיק ההוצל"פ הוא יותר מ-50,000 ₪, היא בדרך כלל תאושר. ככל שהסכום קטן יותר, הסבירות שהצו יאושר – נמוך יותר.
מתי ניתן לבטל את הצו?
ככלל, על מנת לבטל את צו עיכוב היציאה, צריך להוכיח סיבה טובה.
כאשר מדובר בתושב ישראל, סיבה טובה הכוונה בדרך כלל לניתוח רפואי שצפוי להיעשות בחו"ל, או לאירוע משפחתי של אדם קרוב, כגון חתונה או לוויה.
לפיכך אם תטענו שאתם רוצים טיול לחו"ל, אף אם יש קרוב משפחה אחר שיממן את הטיסה והשהות, הטענה צפויה להידחות.
מקרה נוסף הוא כאשר מדובר במישהו שאינו תושב ישראל. בדרך כלל הכוונה לישראלי שעזב את הארץ לפני שנים. הוא השאיר אחריו חובות, בין אם ידע על החוב ובין אם לאו, ועכשיו כאשר הוא רוצה לחזור לארצו מביקור מולדת בישראל, הוא מגלה שיש נגדו צו עיכוב יציאה.
מצב שכזה אמנם אינו קורה כל יום, אולם הוא אינו כה נדיר.
יש לי סיבה טובה לטוס לחו"ל. מה עושים עכשיו?
דבר ראשון, לבקשה לביטול צו עיכוב יציאה צריך לצרף תצהיר, שבו תפורטנה בהרחבה הסיבות לטיסה. לתצהיר יש לצרף ראיות לטענה שלכם. לפיכך רצוי מאוד לשכור עורך דין שינסח את התצהיר בצורה משכנעת ונאותה.
בנוסף, צריך למצוא ערב, שמסכים שבמידה ותברחו מן הארץ, נטל תשלום החוב יועבר אליו. בדרך כלל ערב אחד לא מספיק, וצריך לפחות שניים.
חשוב לציין שלא כל אחד מתאים להיות ערב.
מדובר במישהו שלא פתוחים נגדו תיקי הוצאה לפועל כלל, והוא משתכר ב-3 החודשים האחרונים לפחות 7,000 ₪ (נטו), גם אם הוא עצמאי.
לפיכך מי שחשב שהסבתא שמתקיימת מקצבת הזיקנה שלה תהיה הערבה, אז כדאי לשכוח ממנה..
המלצה חמה: התחייבות לפעול לפירעון החוב לאחר החזרה לארץ
אם עיכוב היציאה נובע בשל תיקי הוצאה לפועל שפתוחים נגדכם, רשם ההוצל"פ לא יראה בעין יפה את המצב שבו אתם זמן רב לא משלמים דבר וחצי דבר, ועכשיו רוצים לטוס לחו"ל.
לפיכך, עליכם במקביל להוכיח שאתם פועלים בתום לב, ויש לכם כוונה לטפל בחובות לאחר שתחזרו. הדרך להוכיח זאת זה בדרך כלל לשלם סכום מסוים עבור הפיגור, אך גם רצוי להוכיח זאת בדרך אחרת, כגון הגשת בקשה לצו תשלומים, בקשה לאיחוד תיקים, או התחייבות להגיש בקשה לחדלות פירעון עם החזרה לארץ. בהקשר זה מומלץ להתייעץ עם עורך הדין שיטפל בבקשה שלכם. נסיבות המקרה עלולות להשתנות מאחד למשנהו.
כמה זמן לוקח תהליך ביטול צו עיכוב היציאה?
הדבר בדרך כלל תלוי בכמה מהר אתם תפעלו.
מי שימצא ערבים מתאימים בתוך זמן קצר, וישכור עורך דין שינסח תצהיר משכנע, רשם ההוצל"פ (או השופט) בדרך כלל לא יעכב את ההחלטה מעבר לימים ספורים.
לעומת זאת, אם הבקשה לביטול הצו תיעשה בצורה חובבנית ולא משכנעת, רשם ההוצל"פ (או השופט) עלול להערים קשיים, אשר יגרום לעיכוב הטיפול בבקשה.
ברגע שניתן אישור לבטל את היציאה מן הארץ, הנתון הזה מעודכן במשטרת הגבולות בדרך כלל בתוך 24 שעות.
בהצלחה..