איך מבטלים עיקול שהוטל על נכס שבבעלותי?
רישום של עיקול על נכס של החייב יגביל מאוד כל פעולה שירצה החייב לעשות בנכס, לרבות שימוש יומיומי לחלוטין בחשבון הבנק שלו.
חשוב לדעת שהטלת העיקול היא ממש לא סוף הסיפור אלא רק תחילתו. כל עיקול ניתן לבטל, להגביל או לשנות לפי נסיבות העניין, כדי להבטיח שזכויותיך ייפגעו כמה שפחות.
מהו עיקול?
עיקול הוא שם כללי לפרוצדורה משפטית במהלכה מונעים מתאגיד או מאדם גישה לכסף שלו או לנכס אחר מסוג אחר. במילים פשוטות: עיקול הוא צו ש"מחרים" נכס מסוים כדי שלבעל חוב מסוים יהיה מהיכן לגבות את חובו. עיקול הוא פעולה אגרסיבית שעשויה לפגוע באופן ניכר בחייב, לכן חשוב להבין איך מבטלים עיקול או איך לכל הפחות מגבילים את השפעתו.
אילו סוגים עיקולים קיימים?
באופן כללי, ניתן להטיל עיקול על שלושה סוגי נכסים עיקריים:
א. קרקע שבבעלותו של החייב (אפילו אם היא רשומה לטובתו רק על דרך "הערת אזהרה"),
ב. כל נכס מיטלטלין ספציפי הרשומים על שמו של החייב (למעט סוגי הנכסים המנויים בחוק שאותם נאסר לעקל),
ג. זכויות או נכסים אחרים (לרבות כספים כמובן) השייכים לחייב ומצויים בידי צד ג'. המקרה הנפוץ ביותר של נכסים מהסוג השלישי הוא סכום כסף המצוי בחשבון הבנק של החייב.
מלבד תשלום מלוא החוב, מהן הדרכים באמצעותן ניתן לביטול עיקול בהוצאה לפועל?
לפני הכל, חשוב לדעת שגם כאשר כבר הוטל עיקול ניתן לערער מיד על תוקפו, אך אפילו אם העיקול הוטל בגין חוב אמיתי שלא נפרע ישנן מספר אפשרויות איך לבטל את העיקול.
האפשרות הראשונה היא הגעה להסדר פריסת תשלומים ישיר עם עורך הדין שהטיל את העיקול, במסגרתו יסוכם שבשלב כזה או אחר העיקול יבוטל.
האפשרות השנייה היא פנייה לרשם ההוצל"פ בבקשה להסרת העיקול. לבקשה מומלץ מאוד לצרף תצהיר. כדי לשכנע את רשם ההוצאה לפועל שיש להסיר את העיקול, יהיה על החייב להוכיח כי העיקול גורם לו נזק בלתי הפיך ופוגע בשגרת חייו של החייב. מומלץ גם להראות שהוא פוגע לא רק בו, כי אם גם במשפחתו ואף מקשה עליו לשלם את חובו בטווח הארוך. טיעון שלם ומשכנע בנושא יבהיר כי היקף הנזק אינו פרופורציונאלי ביחס להיקף החוב הנטען וכי בהתחשב בכל הנ"ל העיקול פוגע באופן בלתי מידתי בחייב. עם זאת חשוב להדגיש, אם החייב מפר צו תשלומים שנפסק לו, או מעולם לא הגיש בקשה לצו תשלומים, עליו לנסות לטפל בעניין זה במקביל.
אפשרות שלישית היא פדיון. כלומר, החייב או מישהו מטעמו מעוניין לשלם סכום כסף על-מנת "לרכוש" את הנכס מחדש וכך לבטל את העיקול. עיקול מיטלטלין בבית החייב פחות נפוץ כיום, אולם בעבר היה די נפוץ, ונועד בעיקר למטרת הפחדה. בעקבות ההליך חייבים רבים ובנות זוגם היו משלמים כסף במטרה לעתור את האפשרות שייכנסו מעקלים הביתה.
אפשרות רביעית היא קידום הליך חדלות פירעון (פשיטת רגל). כמובן המקרה מתייחס למי שיש חובות בסכומים יחסית משמעותיים. זוהי פרוצדורה שאורכת בדרך כלל סביב 4 שנים. לכאורה זה הרבה זמן, אבל היתרון הגדול של ההליך הזה הוא שהעיקולים מבוטלים מיידית עם כניסת החייב להליך, ובחלוף 4 השנים הללו החייב מתחיל בחיים חדשים.
לסיכום, עיקול שהוטל על נכסי חייב מציב אתגר לא פשוט לאדם המנסה להחזיר את חייו למסלולם הנכון והבריא מבחינה כלכלית. אין ערוך לחשיבות שבהתייעצות עם עורך דין הוצאה לפועל מקצועי ומנוסה כדי להבין מה האפשרויות העומדות וכדי למנוע נזק ארוך טווח.